- 10 stalks of green chilli. Cut at the side and soak it in mixture of water tea (without sugar)
- 2 inches of ginger
- 10 red shallot
- 4 mackerel fish
- 500gm of young grated coconut
- some coconut milk liquid for boiling the "soloklada"
- salt
How to prepare:
- separate the fish flesh from its bones and mashed it together with red shallot and ginger
- add sugar and salt to taste-and also the young grated coconut
- mashed it again (to fine texture)
- then put the mashed ingredients into the green chilli
- boil the green chilli together with the added salt and sugar the coconut milk liquid until it is ready.
Bahan-bahan:
- 10 tangkai cili solok @cili hijau dibelah bhgian tepinya dan direndam dalam bancuhan air teh tanpa gula
- 2inchi halia
- 10 biji bwg merah
- 4 ekor ikan kembong
- 500gm kelapa parut muda
- sedikit santan cair utk merebus solok lada gula
- garam secukup rasa
Cara-cara membuat:
- asingkan isi ikan kembong dari tulangnya dan tumbuk isi ikan td bersama dengan bwg dan halia.
- tambah gula dan garam secukup rasa dan masukkan kelapa parut.
- tumbuk sehingga bhn2 td lumat.
- kemudian ambil bhn yg telah ditumbuk td dan dimasukkan ke dalam cili yg telah dibelah.
- apabila telah siap kesemuanya, bolehlah cili tersebut direbus dengan air santan cair yg telah dimasukkan sedikit gula dan garam..
No comments:
Post a Comment