Gulai Udang Galah
Ingredients:
- 8 lobsters
- 1 grated coconut
- 2 1 / 2 cup water
- Salt to taste
- 4 tbsp cooking oil
Pounded ingredients:
- 2 stalks lemon grass
- 1 / 2 inch ginger
- 1 inch turmeric
- 4 'Buah Keras"
- 80-10 dried chilies
- 12 pcs red onions
- 4 cloves garlic
To prepare:
- Mix the lobster with the pounded ingredients and leave for 10-20 minutes
- Use 3 / 4 cup water to extract the coconut milk. Add the remaining water to extract remaining coconut milk.
- Heat oil in a pan and saute shrimp just 3 -4 minutes. Add salt and coconut milk and leave to boil.
- Reduce heat and add coconut essence
- Let it boil slowly. Stir often.
- Serve.
Bahan - bahan
- 8 ekor udang galah
- 1 biji kelapa parut
- 2 1/2 cawan air
- garam secukup rasa
- 4 sudu besar minyak masak
Bahan giling & tumbuk
- 2 batang serai
- 1/2 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 4 biji buah keras
- 8-10 batang cili kering
- 12 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
Cara - cara
- Gaulkan udang dengan bahan yang ditumbuk dan biarkan selama 10 - 20 minit
- Gunakan 3/4 cawan air dan perah pati santan. Tambah air yang selebihnya untuk memerah santan cair.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis udang tadi 3 -4 minit. Masukkan garam dan santan cair dan biarkan menggelegak.
- Kecilkan api dan masukkan pati santan.
- Biarkan mendidih perlahan. Kacau selalu.
- Angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment