Resepi enak untuk sajian keluarga dikongsikan untuk anda. Semoga ia dapat menjadi sumber inspirasi dalam menghasilkan menu-menu atau resepi baru. Berkreativitilah anda mengikut citarasa dan selera masing-masing. Anda juga dialu-alukan untuk berkongsi resepi dengan kami.
Blog ini adalah dibawah kelolaan Koperasi ROXR. Sila tinggalkan komen anda di ruangan yang telah disediakan. Sekian Terima Kasih.
Penulis blog Koperasi ROXR.

Sunday, August 15, 2010

Gulai Udang Galah





Gulai Udang Galah


Ingredients:
  • 8 lobsters
  • 1 grated coconut
  • 2 1 / 2 cup water
  • Salt to taste
  • 4 tbsp cooking oil

Pounded ingredients:

  • 2 stalks lemon grass
  • 1 / 2 inch ginger
  • 1 inch turmeric
  • 4 'Buah Keras"
  • 80-10 dried chilies
  • 12 pcs red onions
  • 4 cloves garlic

To prepare:

  1. Mix the lobster with the pounded ingredients and leave for 10-20 minutes
  2. Use 3 / 4 cup water to extract the coconut milk. Add the remaining water to extract remaining coconut milk.
  3. Heat oil in a pan and saute shrimp just 3 -4 minutes. Add salt and coconut milk and leave to boil.
  4. Reduce heat and add coconut essence 
  5. Let it boil slowly. Stir often.
  6. Serve.


Bahan - bahan
  • 8 ekor udang galah
  • 1 biji kelapa parut
  • 2 1/2 cawan air
  • garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak masak


Bahan giling & tumbuk
  • 2 batang serai 
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 4 biji buah keras
  • 8-10 batang cili kering 
  • 12 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih


Cara - cara
  1. Gaulkan udang dengan bahan yang ditumbuk dan biarkan selama 10 - 20 minit
  2. Gunakan 3/4 cawan air dan perah pati santan. Tambah air yang selebihnya untuk memerah santan cair.
  3. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis udang tadi 3 -4 minit. Masukkan garam dan santan cair dan biarkan menggelegak.
  4. Kecilkan api dan masukkan pati santan.
  5. Biarkan mendidih perlahan. Kacau selalu.  
  6. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment